2024 Yılı CMK Ücret Tarifesi Nedir?
23/03/2005 tarih 5320 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun Yürürlük ve Uygulama şekli Hakkındaki Kanunun 13. Maddesine göre Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince soruşturma ve kovuşturma makamlarının istemi üzerine baro tarafından görevlendirilen müdafi ve vekile, avukatlık ücret tarifesinden ayrık olarak, Türkiye Barolar Birliğinin görüşü de alınarak Adalet ve Maliye bakanlıkları tarafından birlikte tespit edilecek ücret, Adalet Bakanlığı bütçesinde bu amaçla yer alan ödenekten ödenir. Bu ücret, yargılama giderlerinden sayılır. Bu madde uyarınca yapılacak ödeme ve uygulamaya ilişkin usûl ve esaslar Türkiye Barolar Birliğinin görüşü de alınmak suretiyle Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. Bu tarifeye, CMK Ücret Tarifesi adı verilir.
Hangi Hallerde Zorunlu Müdafii Atanır?
Şüpheli veya sanık; çocuk, kendisini savunamayacak derecede malûl veya sağır ve dilsiz ise ya da hakkında alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı soruşturma ya da kovuşturma yapılıyorsa istemi aranmaksızın barodan bir müdafi görevlendirmesi istenir. Ancak bunun için şüpheli veya sanığın müdafisinin olmaması şarttır. Kovuşturma aşamasında sanığa iddianamenin tebliği için çıkarılan çağrı kâğıdına ayrıca “tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde müdafii bulunup bulunmadığını bildirmesi, bildirimde bulunmadığı takdirde barodan bir müdafi görevlendirmesinin isteneceği, görevlendirilen müdafie ödenecek ücretin yargılama giderlerinden sayılacağı ve mahkûmiyeti hâlinde kendisinden tahsil edileceği” hususunu hatırlatan meşruhat verilir.Ancak zorunlu müdafii ücreti sanıktan tahsil edilmez bu yönde birçok yargıtay kararı mevcuttur.
Sanığın tutuklu olması hâlinde Ceza Muhakemesi Kanununun 176. maddesinin üçüncü fıkrası gereğince yapılan işlemler sırasında yukarıda belirtilen meşruhat hatırlatılır. Sanık tarafından bildirimde bulunulmadığı, tebligat yapılamadığı veya tutuklu sanığın müdafii olmadığını bildirmesi hâlinde duruşma günü beklenmeksizin barodan bir müdafi görevlendirmesi istenir.
Vekili bulunmayan mağdur, şikâyetçi veya katılanın talep etmesi hâlinde, barodan bir vekil görevlendirmesi istenir.
Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince mağdur veya suçtan zarar gören için zorunlu olarak vekil görevlendirilmesi gereken hâllerde istemi aranmaksızın barodan bir vekil görevlendirmesi istenir. Ancak bunun için mağdur veya suçtan zarar görenin vekilinin olmaması şarttır.
CMK Avukatlık Ücret Tarifesi Nedir?
Tarife
MADDE 4- (1) Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince yapılan hukuki yardımlara yönelik işlemlerde;
a) Soruşturma evresinde takip edilen işler için 2.292,00 TL,
b) Sulh ceza hâkimliklerinde takip edilen işler için 3.570,00 TL,
c) Asliye ceza mahkemeleri:
1) Takip eden davalar için 3.930,00 TL,
2) Seri muhakeme usulü uyarınca takip edilen işler için 1.641,00 TL,
ç) Ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için 7.050,00 TL,
d) Çocuk mahkemeleri:
1) Çocuk mahkemelerinde takip edilen davalar için 3.930,00 TL,
2) Çocuk ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için 7.050,00 TL,
e) İcra Ceza ve Fikrî ve Sınaî Haklar ceza mahkemesi gibi mahkemeler ile İnfaz Hâkimliklerinde takip edilen davalar için 3.930,00 TL,
f) Kanun yolları mahkemeleri:
1) Bölge adliye mahkemelerinde görülen duruşmalı davalar için 7.050,00 TL,
2) Yargıtayda görülen duruşmalı davalar için 7.937,00 TL,
ödenir.
Daha fazla makale için tıklayınız.
Kişisel Verileri Ele Geçirme, Yayma Suçu ve Cezası Nedir?-TCK 136