Ecrimisil Nedir? Haksız İşgal Tazminatı Davası Nedir? 2025

//

Av.Haşim KARTAL

Ecrimisil Nedir? Haksız İşgal Tazminatı Davası Nedir? 2025

Ecrimisil, bir taşınmazın sahibinin izni veya rızası olmaksızın kötü niyetli başka bir kişi tarafından kullanılması sonucu oluşan tazminattır. Ecrimisil, taşınmazın kira geliri karşılığı olarak hesaplanmaktadır.

Bir eşyanın kötü niyetli haksız zilyet tarafından gerçek hak sahibinin onayı ve rızası olmadan kullanılması halinde hak sahibine ödenmesi gereken tazminata ecrimisil denir. 

Ecrimisil Haksız İşgal Tazminatı Davası Şartları Nedir?

1.Davalı, davacının rızası olmadan taşınmazı kullan­mış (haksız işgal) olmalıdır.
2. Davalı, kötü niyetli olmalıdır.
Haksız ve kötü niyetle kullanan kişiye dava açmadan önce ihtarname ile durumu bildirmek gerekir. Ancak mirasçılar arasında açılan ecrimisil davalarında ihtarname çekme zorunluluğu yoktur.

Ecrimisil Davası Kime Karşı Açılır?

Ecrimisil davasının davalısı, haksız zilyetliğe konu eşyanın işgalcisidir.

Haksız işgalin birden fazla kişi tarafından yapılması durumunda zilyetlerin tümü davalı olarak gösterilebilecektir. Ne var ki; davacı haksız zilyetlerden yalnızca birisine, isterse de tüm zilyetlere karşı bu davayı açabilir.Talebe bağlılık esastır.

Ecrimisil Davası Açılmadan Önce İhtarname Gönderilmesi Zorunlu Mudur?

Birlikte  mülkiyete konu taşınmaz ya da eşya üzerinde gerçekleştirilen haksız işgal sebebiyle ortakların birbirlerine karşı ileri sürecekleri ecrimisil talepleri bakımından “intifadan men” şartı aranacaktır.

İntifadan men, haksız işgal sebebiyle ortaklık mülkiyetinde bulunan taşınmazdan payı oranında yararlanamayan paydaşın, taşınmazdan yararlanma isteğini haksız işgali gerçekleştiren ortak/ortaklara bildirmesi olarak tanımlanabilir.

İntifadan men herhangi bir geçerlilik veya ispat şartına tabi olmayıp dava aşamasında her türlü delille ispatlanabilir. Dolayısıyla intifadan men koşulunun yazılı olması veya noter aracılığıyla bildirimde bulunulması (ihtarname çekme) zorunluluğu yoktur. Hukuki işlemin güvenliğini sağlamak ve dava aşamasında ispata ilişkin güçlüklerle karşılaşmamak adına noter aracılığıyla ihtar çekilmesi daha pratiktir.

Ecrimisil Bedeli Belirlenirken Taşınmazın Değerini Etkileyen Unsurlar Nedir?

1- İmar durumu,
2- Yüzölçümü,
3- Niteliği,
4- Verimi (Tarım arazilerinde),
5- Alt yapı hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığı ve yakınlığı,
6- Konumu,
7- İşgalden önceki haliyle kullanılması halinde getirebileceği gelir,
8- Aynı yer ve mahalde bulunan emsal taşınmazlar için oluşmuş kira bedelleri veya ecrimisiller, varsa bunlara ilişkin kesinleşmiş yargı kararları, gerektiğinde ilgisine göre belediye, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, borsa gibi kuruluşlardan veya bilirkişilerden soruşturularak edinilecek bilgiler ile taşınmazın değerini etkileyecek tüm unsurlar dikkate alınarak rayiç değer tespit edilir.

Ecrimisil Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme Neresidir?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu md.2/1’e göre “Dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.” Malvarlığı haklarına ilişkin olan ecrimisil davasında göreve ilişkin aksine bir düzenleme bulunmadığından asliye hukuk mahkemeleri görevli olacaktır. Ancak özel kanunlardaki ecrimisil taleplerine ilişkin istisnalar kanunda ayrıca düzenlenmiştir.

Ecrimisil Davasında Deliller ve Davanın İspat Külfeti Nedir ?

Deliller ispat kurumunun araçlarıdır. Her davada olduğu üzere ecrimisil davalarında da, davalı davayı inkar ettiği takdir de, davacı davasını ispat etmek zorundadır. Yani ispat külfeti davacıya düşer.( MK. m. 6)
Davacı, taşınmazının davalı tarafından işgal edildiğini, kısmi işgal söz konusu ise, taşınmazın ne miktarının işgal edildiğini ve bunun işgal süresini ispat etmek zorundadır. Tanık,keşif vb. delillerle ispat söz konusu olmaktadır.

Ecrimisil Davasında Zamanaşımı Süresi Nedir?

Yargıtayın istikralı kararlarında 5 yıllık zamanaşımı süresinin ecrimisil davasının açıldığı tarihten geriye doğru hesaplama yapılarak uygulanması gerektiğini ifade etmektedir. Bu sebeple zarar görenin haksız işgali ve haksız işgali gerçekleştiren kötü niyetli zilyedi öğrendiği tarih dikkate alınmamakta, yalnızca  ecrimisil davasının açıldığı tarihten geriye doğru 5 yıllık süre içerisinde gerçekleştirilen haksız işgale ilişkin ecrimisile hükmedilebilmektedir.Bu bakımdan geç kalınmadan dava açılması olası hak kayıplarının önüne geçmektedir.

Ecrimisil Bedeli Neye Göre Belirlenir?

Ecrimsil davasında, ecrimisil bedelinin neye göre belirleneceği hususu da Yargıtay içtihatları çerçevesinde netleşmiştir. Yargıtay ilgili kararlarında, ecrimisil bedelinin hesaplanması sonucunda en az kira gelirine hükmedileceğini ancak kira geliri haricinde haksız işgal sonucu meydana gelen eskime şeklindeki zararın, özensiz kullanmadan dolayı ortaya çıkan zararın ve hak sahibinin normal şartlarda elde etmesi varken yoksun kaldığı kazancın da dikkate alınabileceği belirtilir.

Dava Nasıl Açılır? 2024

Taşınmaz Üzerindeki İpoteğin Kaldırılması (İİK 153 Göre)


Yorum yapın