Kıdem Tazminatı Hesaplama (Güncel 2025)

//

Av.Haşim KARTAL

Kıdem tazminatı kolayca öğrenmek için Erzincan Avukat Haşim KARTAL tarafından hazırlanan kıdem tazminatı hesaplama aracını kullanabilirsiniz. Aşağıdaki formda gerekli bilgileri eksiksiz doldurduktan sonra Kıdem tazminatı hesapla butonuna tıklayın. Böylece alacağınız kıdem tazminatı miktarını anında hesaplayabilirsiniz.

Kıdem Tazminatı Hesaplama

Kıdem Tazminatı Hesaplama 2025

İş Kanunu’nun 14. maddesi hükümleri esas alınan kıdem tazminatı uygulamasının genel esasları, kıdem tazminatına hak kazanma koşulları, kıdem tazminatının ödenmesi, kıdem tazminatının hesaplanması ve zamanaşımına ilişkin usul ve esaslara yer verilmiştir. Gerek kanun gerekse de yargıtayın kriterleri kapsamında hesaplama yapılması işçi lehine bir sonuç çıkması için oldukta önemlidir.

Kıdem tazminatı, işçinin iş kanunu’nda öngörülen asgari çalışma süresinin doldurulması ve İş Kanunu’nda öngörülen nedenlerden biriyle iş akdinin sona ermesi halinde işçinin bu durumu ispat etmesi neticesinde işçinin çalıştığı hizmet süresiyle (kıdemiyle) ve son ücretiyle orantılı olarak işverenin ödemekle yükümlü olduğu kıdem tazminatı.

Kıdem Tazminatına Hak Kazanmak İçin Aranan Şartlar Nedir?

Kıdem tazminatı, işçiye görev süresine bağlı olarak işveren tarafından ödenilen paradır.İş kanunu, işçinin işverenden kıdem tazminatı alabilmesi için belli şartlar öngörmüştür, bu şartlar ise :

1-)  İşçinin İş Kanunu kapsamında çalışması,

2-)İşçinin haksız bir nedenle işten çıkarılması,

3-)İşçinin haklı bir neden ile işi bırakması,

4-)İşçinin en az bir yıldır çalışıyor olması,

 Kıdeme esas süre hesaplanırken işçinin aynı iş yerinde farklı şubelerde çalışmış olması halinde işçinin hangi şube olursa olsun ilk işe girdiği tarih ile işten ayrılış tarihi esas alınır. Yine bu süreler birlikte hesaplanır. Ayrıca organik bağ olan şirketler arasında işçini haberi olmadan giriş çıkış işlemleri yapılması durumunda bu süreler birlikte hesaplanarak kıdem tazminatı, kıdeme esas alınmaktadır.

İşçi Hangi Hallerde Kıdem Tazminatı Almaya Hak Kazanamaz ?

1-)İşçinin Sadakat Yükümlülüğü ve Rekabet Yasağı

2-)İşçinin Kendi Kusuruyla Hastalanması

3-)İşçinin İşe Girerken Yanıltıcı Bilgi Vermesi

4-)İşçinini, İşveren veya Ailesine Yönelik Kötü Fiilleri

5-)İşçinin İşyerinde Suç İşlemesi

6-)İşçinin İşverenin Meslek Sırlarını ifşa Etmesi

7-)İşçinin 7 Gün Hapis Cezası Gerektiren Suç İşlemesi

8-)İşçinin Devamsızlığı

9-)İşçinin İş Güvenliğini Tehlikeye Düşürmesi 

10-)Zorlayıcı Sebep:

İşçiyi işyerinde 1 haftadan fazla süreyle çalışmasını engelleyecek zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması durumunda da işveren haklı nedenle akdi feshedebilir.

11-)İşçinin Tutuklanması 

Kıdem tazminatı hakkı, işçinin en temel çalışma haklarından biridir. Kıdem tazminatı, işçinin aynı işyerinde düzenli çalışarak iş verimini arttırmasını sağlar. Uygulamada işverenler uzun süre çalışan işçilere kıdem tazminatı vermek yerine bir gerekçeyle eski işçiyi çıkarıp yeni ucuz işgücü sağlama gayretine girmektedir. Bu durum işçinin kıdem tazminatı hakkına işverence yapılan hukuka aykırı bir müdahalenin örneğidir.

Kıdem Tazminatı İçin Zamanaşımı Ne Kadardır?

2.10.2017 tarihli ve 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 15. Maddesiyle İş Kanunu’na eklenen ek 3. Maddesiyle uygulamada var olan 10 yıllık zamanaşımı süresi 5 yıl olarak değiştirilmiştir. Burada belirtilen süreler hak düşürücü süre olmakla birlikte sürenin başlangıcı fesih tarihini takip eden tarihten itibaren başlar.

Deneme Süresi Kıdem Tazminatı Hesabına Esas Alınır Mı?

Kıdem tazminatı hesaplanmasında dikkate alınacak olan kıdem süresinin başlangıcı iş sözleşmesinin yapıldığı tarih değil, kanunda açıkça belirtildiği gibi, işçinin “işe başladığı” tarihtir. Bu durum da işçinin iş sözleşmesi uyarınca işverenin emir ve buyruğuna hazır bulunmakla beraber türlü nedenlerle çalışmaya başlatılmaması halinde, bu durumun ortaya çıkmasından itibaren geçen süre çalışılmış sayılacağından, kıdem tazminatının kazanılmasında ve hesaplanmasında işçinin kıdemi, işverenin buyruğuna hazır bulunduğu andan itibaren işlemeye başlar.

Kıdem tazminatı , Kanunda açıkça belirtildiği gibi, iş sözleşmesinin devamınca geçen süre kıdem tazminatının hesabında dikkate alınır. Yani deneme süreli iş sözleşmesinin yapılmış olması halinde deneme süresi ile işçinin herhangi bir nedenle çalışmadığı süreler kıdeme sayılır. Yine iş kurda çalışma gibi haller de kıdeme esas alınmaktadır. kıdem tazminatı, hak kazanmak için hesaplanacak sürenin sonu süresiz fesih bildirimi ile sözleşmenin sona erdirildiği hallerde bildirimin vardığı, sürelilerde ise fesih bildirimi sürelerinin bittiği gündür.

İşçinin kıdem tazminatı hesabındaki en önemli iki koşul vardır. Bunlardan biri işçinin brüt ücreti olup, bir diğer koşul ise işçinin işveren bünyesinde kıdemidir. İşçinin en son aldığı brüt ücret üzerinden kıdem tazminatı hesaplanacaktır. Kıdem tazminatı 1475 sayılı İş Kanunu nezdinde düzenlenmiş olup işçinin 1 yıllık kıdemine istinaden 30 günlük ücrete hak kazanacağı hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla işçinin brüt ücreti ve kıdemine göre yapılacak olan hesaplamada önemlidir. Yani giydirilmiş ücrettir.

Kıdem Tazminatı Davasında Avukatın Rolü Nedir?

Kıdem tazminatı , İşçilerin haksız gerekçelerle işten çıkarılarak mağdur edilmeleri yönünde frenleyici bir kavram olan kıdem tazminatı hakkı işçiler için son derece kıymetlidir.Kıdem tazminatı hakkı bulunan ancak herhangi bir sebeple kıdem tazminatını alamayan işçiler kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacakları davası açma hakkına sahiptir. Kıdem tazminatı davası sürecinde bir Erzincan ve çevresinde uzman bir iş avukatından yardım almak yaşanacak hak kayıplarını önleyecek ve dolayısıyla da işçinin mağdur olmasının önüne geçecektir.

Kıdem Tazminatında Zorunlu Arabuluculuk Nedir?

İş hukukunda işçi ve işveren arasındaki yıllık izin ücreti, fazla çalışma (fazla mesai) ücreti, maaş vb. gibi işçilik alacakları ile ihbar tazminatı, kıdem tazminatı vb. gibi tazminatlardan kaynaklanan uyuşmazlıklar 01.01.2018 tarihinden itibaren zorunlu arabuluculuk yoluyla çözülecektir (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.3).

İşçi ve işveren aralarındaki hukuki sorunu gidermek için öncelikle zorunlu olarak arabulucuya başvurmak zorundadır. Arabulucuya başvurmadan iş mahkemesinde açılan iş davaları “dava şartı yokluğu” nedeniyle usulden reddedilecektir.

Arabuluculuk Nedir?

Daha fazla makale için tıklayınız.

İş sözleşmesinin işçi tarafından feshi

İşçiyi hile ile istifaya zorlayan işveren,işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödemek zorundadır.

Kıdem Tazminatı Nedir? Hangi Durumlarda Talep Edilir?

Yorum yapın