Reddiyat Nedir?
Reddiyat dava için adliye veznesine ödenen ücretten geri kalanın iade edilmesidir.Dava açıldığında adliye veznesine ödeme yapılır. Bu ödeme davanın içereceği işlem ve dosya masrafları içindir. Dava sonuçlandığında ise kimi zaman ödenen miktar bir kısmı kullanılmadan kalır. Kullanılmayan ve arta kalan miktar ilgilisine iade edilir.
Hukukta Reddiyat Makbuzu Nedir?
Reddiyat fişi, adliye veznesine ödenen ücretin geri kalanının iade edilmesi için oluşturulan belgedir. Buna reddiyat banka ödeme dekontu da denir.Dava sürecinde ödeme yapıldığında, dava sonuçlandığında kullanılmayan miktarın geri iade edilmesidir.
Reddiyat Makbuzu Ne İşe Yarar?
Reddiyat makbuzu sayesinde kişiler dava sonuçlandıktan sonra arta kalan ödemelerini geri iade alabilir. Reddiyat kelime anlamı olarak geri ödeme, iade, geri alma anlamlarına gelir. Reddiyat makbuzu belgesi kişiye iade edilecek olan tutarı ve detaylarını içerir. Saymanlık tarafından oluşturulan reddiyat fişi olmadan ücretin iade edilmesi mümkün değildir. Fakat bununla beraber ödemeyi iade almak isteyen kişinin dilekçe ile başvuru yapması gerekebilir. Genel olarak reddiyat ücretleri kısa sürede ödeyen tarafa iade edilmektedir.
Reddiyat Makbuzunda Hangi Bilgiler Yer Alır?
● Makbuz üzerindeki idare ya da mahkeme bilgileri alanı doldurulur.
● Borçlu olan tarafın icra idaresi ve mahkemesi yazılır.
● Borçlu ve alacaklı tarafın ad soyad bilgisi eklenir.
● Reddiyat kapsamında yapılacak ödeme belirtilir ve tarihi eklenir.
Reddiyat Parasını Kim Alır?
Reddiyat makbuzu oluşturulduktan sonra ödenecek olan reddiyat parası dava sonuçlanmadan önce ödemeyi yapan kişiye verilir. Dava başlamadan önce dosya ve dava masraflarını adliye veznesine yatıran kişi reddiyat parasının sahibidir. Dava sonuçlanınca Saymanlık tarafından reddiyat parası ödemeyi yapan tarafa yani ilgilisine iade edilir.
Reddiyat Dilekçe Örneği Nedir?
Dava sonuçlanınca yatan fazla paranın iadesi için dilekçe gerekebilir ancak bu dilekçe örneği internette yer almakla birlikte alanında uzman bir avukattan yardım alınması hak kaybına uğramamak adına önemlidir.