SEGBİS Nedir? Duruşmaya Başka Bir İlden Katılmak Mümkün Müdür?
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda ceza yargılamasının yukarıda açıklanan temel ilke ve kuralları gözetilerek teknik araçlarla ses ve görüntü kaydı veya ses ve görüntü aktarması yapılmasına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.
Öte yandan 2011 yılında CMK’nın belirtilen hükümlerinin uygulanmasını göstermek üzere Ceza Muhakemesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sisteminin Kullanılması Hakkında Yönetmelik hazırlanarak 20/09/2011 tarih ve 28060 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Söz konusu Yönetmelik’te ceza infaz kurumunda, tedavi kurumlarında veya soruşturma ve kovuşturma aşamasında ilgili makam tarafından kabul edilen mazeretleri nedeniyle hazır bulunamayan kişilerin ve yargı çevresi dışında bulunanların Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile dinlenilmesi ve yakalama halinde mahkemesine çıkarılamayan kişilerin dinlenilmesinde SEGBİS’in kullanılmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.
Kovuşturma aşamasında duruşmada hazır bulunma hakkına sahip olan sanık, bazı istisnai veya zorunlu hallerde cezaevinden veya yargılamayı yapan mahkemeden uzakta bir yerden SEGBİS sistemi yoluyla duruşmaya bağlanarak görüntülü ve sesli dinlenebilir. SEGBİS sistemini düzenleyen 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 196. maddesinin 4. fıkrası şu şekildedir:
Hâkim veya mahkemenin zorunlu gördüğü durumlarda, aynı anda görüntülü ve sesli iletişim tekniğinin kullanılması suretiyle yurt içinde bulunan sanığın sorgusu yapılabilir veya duruşmalara katılmasına karar verilebilir.
SEGBİS Yöntemi İle Kimlerin İfadesi Alınır?
- Ceza İnfaz Kurumunda Bulunanlar
- Yargı Çevresi Dışında Bulananlar
- Tedavi Altında Bulunan Hastalar
- Haklı Mazereti Bulunanlar
Başka ildeki mahkemeye SEGBİS ile katılmak için dilekçe nasıl yazılır?
Eğer davanın görüldüğü yer sizin bulunduğunuz yerden farklı ise muhabere yoluyla başka ildeki mahkemeye SEGBİS yoluyla katılmak istediğinize dair dilekçe göndermek gerekir. Muhabere kanalıyla bulunduğunuz yerden başka şehirdeki mahkemeye dilekçe gönderip davaya bulunduğunuz ildeki en yakın adliyeden bağlanabilirsiniz.
Başka şehirdeki mahkemeye gönderilecek dilekçe kanun hükümlerine göre eksiksiz şekilde tamamlandıktan sonra bulunduğunuz yerdeki mahkemeye giderek muhabere yoluyla evrak gönderimi yapmak istediğinizi iletmeniz gerekir. Bulunduğunuz yerde başvuracağınız mahkeme ise dilekçeyi göndermek istediğiniz yerdeki görevli mahkemenin aynısıdır. Örnek olarak dilekçeyi göndermek istediğiniz mahkeme Erzincan Aile Mahkemesi ve sizin bulunduğunuz yer Aksaray ise dilekçenin verileceği mahkeme Aksaray Nöbetçi Aile Mahkemesidir. Eğer bulunduğunuz yerde aile mahkemesi yok ise dilekçeyi vereceğiniz mahkeme nöbetçi asliye hukuk mahkemesidir.
Duruşmaya katılmak için Avukat tutmak zorunlu mudur ?
Türk Hukuku’nda tarafların avukat ile temsil edilmesi gibi bir zorunluluk düzenlenmemiştir. Aksine herkesin mahkemelerde kendisini temsil etme hakkı vardır. Dolayısıyla adli ve idari mahkemelerde davacı veya davalı sıfatı ile, ceza mahkemelerinde sanık veya katılan sıfatıyla ve icra dairelerinde alacaklı-borçlu sıfatıyla yapacağınız işlemlerde ve duruşmalarda avukat tutma zorunluluğundan söz edilemez.
Ancak her alanda olduğu gibi hukuk alanı da uzmanlık gerektirir. Kanun, tüzük ve yönetmelikler ile ve ayrıca Yargıtay içtihatları ve mahkeme uygulamaları karşısında hak kaybına uğramamanız için bu alanda özel eğitim görmüş bir avukattan hukuki yardım almanız gereklidir.
Bu sebeple hukuki konularda gerekli bilgi ve tecrübeye sahip olmadan hareket etmek telafisi imkânsız zararlara yol açabilir. Hatta hukuki işlemlerinizi yapmadan önce bir avukata danışmanız ilerde karşılaşabileceğiniz hukuki sorunları önleyecek, işin mahkemeye intikal etmesi halinde uğrayacağınız zaman, emek ve maddi kayıplarınızın önüne geçecektir. Avukatın bu hukuki desteğinin de bir karşılığı olduğunun da unutulmaması gerekmektedir.
Diğer taraftan bir suçlamayla karşı karşıya kişi, avukat tutma, avukatı varsa onu çağırma, avukat olmadan konuşmama, avukat tutacak parası yoksa kendisine avukat tayin edilmesini isteme hakkına sahiptir. Her soruşturmadan önce sanık veya şüpheliye bu hakkı hatırlatılmak zorundadır. Sanık veya şüpheli tarafından avukat talep edilmesi halinde barodan bir avukat görevlendirilir. 18 yaşından küçüklerin ve cezasının üst sınırı 5 yıl ve üstü olan sanıkların yargılamalarında avukat bulunması zorunludur. Kendileri istemese dahi baro net sisteminden bir avukat tayin edilir.
Avukata Danışmak Ücretli Midir?
Segbis kanalı ile konyadan istanbula caglayan adliyesine dilekçe yazıp yolladim acaba konyadan katılmam için İstanbul 5.aile mahkemesinden dilekçenin kabul olması için bana tebligat gelecek mi dilekçeyi vereli 15 gün oldu cvp gelmedi
Aile Mahkemelerinde Segbis sistemi kurulmadı. Bu tarz durumlarda mahkeme kalemlerini arayarak bilgi alabilirsiniz.
Aysun hanım segbis kanalı ile dilekçe verecemde dilekçeye ne yazmam lazım
Eşim ist.ben konyadayim boşanmak için konya adliyesinde katılabilir miyim
Aynı duruşmaya aynı gün katılamazsınız ancak mahkemeden talep halinde talimat duruşmasına katılabilirsiniz
Merhaba, İzmir’deki Sulh Hukuk Mahkemesinde davacı olarak duruşmam var fakat görevim gereği Diyarbakır ilinde ikamet etmekteyim. Nasıl bir yol izleyebilirim bulunduğum yerden katılmak için? Maddi olarak gidiş geliş çok masraflı ayrıca memur olduğum için iznim de yok. Neyi gerekçe gösterebilirim? Yardımcı olabilirmisiniz?
Merhaba süreci bir avukatla takip etmek faydanıza olacaktır.
Merhaba ayın 22 sinde beykoz asliye ceza mahkemesinde duruşmam var ben trabzonda yaşıyorum acaba segbis yoluyla bağlanabilir miyim
Merhaba bulunduğunuz ildeki adliye vasıtasıyla asıl yargılamanın olduğunu mahkemeye talep dilekçesi gönderdikten sonra ilgili mahkeme kalemine de hatırlamanızda fayda var.
BİPOLAR PSİKİYATRİ HASTASIYIM %40 ENGELLİ RAPORUM VAR VASİ ALTINDAYIM YAKIN ZAMANDA 10 TANE SUÇ DOSYASI İŞLEMİŞİM FARKINDA OLMADAN MAHKEMELER YAKIN ZAMANDA VE DEĞİŞİK İLLERDE SEGBİS SİSTEMİYLE KATILABİLİRMİYİM
Merhaba bulunduğunuz ildeki adliye vasıtasıyla asıl yargılamanın olduğunu mahkemeye talep dilekçesi gönderdikten sonra ilgili mahkeme kalemine de hatırlamanızda fayda var.
Ayın 1 ay sonraki ana mahkemeye daha erkenden ikametim olan ilde duruşmaya çağrıldım orda yaşamadığım için segbis için dilekçe verdim hiç bi yerden dönüş alamadım uyapta görüntüleyemiyorum ana mahkeme tarihi gözüküyor. Zorla getirilme olmaması için ne yapabilirim. yardımlarınızı bekliyorum
Merhaba mahkemelerin iş yoğunluğu nedeniyle mahkeme kalemini arayıp bilgi alabilirsiniz.
Ben Ankaradayim, İzmir’deki duruşma için segbis dilekçesi verdim, gelen cevapta ise talebimin reddedildigi ve el yazısıyla gerekçe olarak yasada yeri olmadığı için kabul edilmediği yazıyor. Benim böyle bir hakkım yokmu yani.
Merhaba hakimin takdirindedir ancak her mahkeme için geçerli bir sistem değildir.
Mahkemem İzmir 3.asliye ceza mahkemesi fakat adana da ikamet ediyorum SEGBİS den yararlanabilir miyim ?
Merhaba asıl yargılamın olduğu mahkemeye dilekçe verip talepte bulunabilirsiniz ancak mahkemelerin iş yükünden kaynaklı olarak süreci takip etmek gerekmektedir.
Ev sahibim evi boşaltmam için beni mahkemeye vermiş şuan il dışındayım 14 aralıkta duruşma var farklı bir ilden katılabilirmiyim ne yapmam gerekiyor.Mahkemeye aynı gün mü katılmam gerekiyor
Merhaba geçerli bir mazeretiniz varsa bunu mahkemeye iletebilirsiniz.Ancak SEGBİS ancak ceza mahkemelerinde geçerli bir sistemdir.
Merhaba benim mahkemem başka ilde olacak dava asliye ceza mahkemesinde görülecek ne yapmam lazım bi de ifadem askeriyeden alındı avukat tayin edemedim bunun için ne yapmam lazım
Merhaba asıl yargılamın olduğu mahkemeye dilekçe verip talepte bulunabilirsiniz ancak mahkemelerin iş yükünden kaynaklı olarak süreci takip etmek gerekmektedir.