Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

//

Av.Haşim KARTAL

Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik Cezası, trafik kurallarına uymayan hatalı sürücüler hakkında uygulanan idari yaptırımları ifade eder. Bu ceza tarafına yapılan tebligat ile öğrenmeleri oldukça çoğalmış ve mağduriyetlere yol açmış durumdadır. Ancak birçok plakaya yazılan ceza ile karşılaşan sürücünün söz konusu cezalara itiraz hakkı vardır.

Kesilen Trafik Cezalarını Nasıl Öğrenebiliriz?

Vatandaşlar kendilerine kesilen trafik cezalarını kendilerine yapılan tebliğ yoluyla öğrenebilir. Bunun dışında vatandaşlar, E-Devlet üzerinden de cezalarını öğrenebilirler. E-Devlet dışında PTT, EGM ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitelerini kullanarak da kesilmiş cezalara ulaşılabilir.

Trafik Cezası Nasıl Ödenir? Trafik Cezası İnternetten Ödenir Mi?

Anlaşmalı banka kartları ve kredi kartlarından birisine sahipseniz, trafik cezası borcunuzu internet üzerinden kolaylıkla ödeyebilirsiniz. İnternet dışında nakit olarak trafik cezası tutarını ödemek istiyorsanız ise vergi daireleri, banka şubeleri ya da herhangi bir PTT şubesine başvurarak adınıza kesilmiş trafik cezalarını nakit olarak ödeyebilirsiniz.

Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde cezanın yazıldığı sulh ceza hakimliğine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir. KTK yönetmeliğinin 10. maddesinde belirtildiği gibi gıyapta kesilen veya elden teslim alınmayan tebliğler 10 gün içerisinde tebliğ edilmelidir. Gıyapta yazılan trafik cezaları bu 10 gün içerisinde kayıtlı adresinize tebliğ edilir. İkametinizde, tebligatı teslim aldığınızda, tebligat yapılmış olur.PTT yoluyla yapılan tebligat, siz, evde yokken gelmiş ise postacı kapınıza bir not bırakır ve tebligat muhtarlığa teslim edilir. Tebliğ tarihi bu tarihten itibaren işlemeye başlar. Eğer trafik polisi ya da jandarma, şahsın trafik sürücü belgesine ceza yazmışsa, yazıldığı gün itibariyle itiraz süresi başlar. Şahsın 15 gün içerisinde gerekli itirazı yapması gerekmektedir.

Trafik Cezasında İtiraz Nereye Yapılır?

KTK Yönetmeliğinin 16. maddesi gereğince, tebliğ tarihinden itibaren, en geç, 15 gün içerisinde İlgili Sulh Ceza Hakimliğine, başvurulabilir. Tebligat zarfının üzerinde bu ilgili sulh ceza mahkemesinin hangisi olduğu belirtilir. Örnek vermek gerekirse Erzincan il merkezinde kesilen trafik para cezasına karşı Erzincan Sulh Ceza Mahkemesine itiraz edebilmesi gereklidir.

Bununla birlikte eğer idari bir yaptırım kararı verilmiş ise ve aksine bir düzenleme yok ise bu kez de görevli mahkeme İdare Mahkemesi olacaktır. İdare mahkemesinde görülecek davalarda itiraz süresi diğer itirazlardan farklı olarak 60 gündür.

Hangi Koşullarda İtiraz Edilmelidir?

  • Radar uyarı levhası olmadığı halde yapılan radar hız kontrolü sonrasında herhangi bir ceza uygulanmış ise, itirazınız sonrasında bu ceza iptal edilecektir. Bu konuda birçok emsal yargıtay kararı mevcuttur.
  • Eğer ceza sonrasında herhangi bir delil ya da fotoğraf olmadan sadece ceza tutanağı tebliğ ediliyorsa, bu durumda cezaya delil yoksunluğu sebebi ile itiraz edebilirsiniz.
  • Eğer belediye bölgelerinde yeteri kadar otopark hizmeti sunulmadığı halde, şehrin büyük bir kısmını kapsayacak şekilde bir park yasağı uygulanmış ve siz de bu durumda ceza almışsanız, kesilen park cezası için itirazda bulunabilirsiniz.
  • Trafiğin, yazdığı cezayı , 10 gün içerisinde tebliğ etmemiş olması, mahkemelerde cezanın iptal sebebi olarak gösterilmiştir.

Ehliyete El Konulması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Sürücü belgesine geçici olarak el konulması ya da bilinen tabirle ehliyete el konulması veya alkolden ehliyet kaptırma işlemi idari bir yaptırım kararı olmasına rağmen 2918 sayılı Kanunu’nu 112. maddesindeki özel düzenleme gereği bu karara karşı da Sulh Ceza Hâkimliğine itiraz edilir. İtiraz süresi idari yaptırım kararının tebliğinden itibaren 15 gündür. (Uyuşmazlık Mah.2017/96 E. 2017/138 K. 20.02.2017 tarihli kararı)

İtiraz İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • Dava dilekçesi
  • Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının Fotokopisi
  • Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatının Fotokopisi
  • Ruhsat Fotokopisi
  • Kimlik ve Ehliyet Fotokopisi
  • Ödeme Dekontu(Ödeme yapmak zorunlu değildir. Ancak 15 gün içinde ödeme yapmanız sizin lehinize olacaktır.)

Radar Cezasının İptali

Erzincan Ceza Avukatı Nedir?

Daha fazla makale için tıklayınız.

Trafik cezasına nasıl itiraz edilir? Erzincan Ceza Avukatı

Kartaloğlu Hukuk ve Danışmanlık

Hukuki sorunlarınıza dair her türlü görüş, öneri ,yorum ve sorularınızı sitemiz üzerinde bulunan Whatsapp iletişim butonunu kullanarak bize iletebilirsiniz.

“Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?” üzerine bir yorum

  1. Genel olarak trafik polisinin usule veya esasa aykırı olarak kesilen veya uyarı tabelası, levhası vb. olmadan verilen trafik cezaları için bu yol öngörülmüş. Gayet iyi bir çalışma olmuş, kolay gelsin.

    Yanıtla

Yorum yapın